Byen Tivoli ligger 28 km øst for Rom, på en bakke ca. 230 mt over havet. Den siges at have at usædvanligt godt klima, særligt om sommeren, da der blæser en fantastisk brise, så temperaturen aldrig bliver uudholdelig høj. Samtidig er der fra byen en meget smuk udsigt ned mod Rom, især i solnedgang.

Hadrians villa_RomFor foden af bakken ligger svovlholdige kilder som man i Romertiden mente kunne behandle forkellige lidelser som eksem,hudinfektion, galdested og astma.
Byens beliggenhed og tilstedeværelsen af disse kilder, har helt sikkert været årsagen til, at mange romerske aristokrater valgte Tivoli og omegn, til at anlægge deres sommerresidenser.
Denne tradition blev genoptaget i renæssancen, da kardinaler og adelsfamilier gjorde det samme.

Kejser Hadrians villa

Kejser Hadrian valgte også at anlægge sin kæmpe store villa i denne område. Området lå kun en dagsrejse fra Rom som blev foretaget enten ad Via Tiburtina (vejen er stadig eksisterende og lige så anvendt som i antikken) eller på Aniene floden, Villaen blev derfor bygget tæt på både floden og vejen.
Villaen, hvis areal var større end en by, blev bygget ad flere omgange, da kejseren var en ivrig rejsende i hele det romerske imperie men han nåede dog at nyde sin bolig i flere år før sin død i 138 e.kr.
Mosaik_Hadrians_villaPå sine mange rejser, fik han også inspiration til at genskabe nogle af de strukturer i villaen, han havde set på sine rejser men han har også genskabt strukturer. der var almindelig kendt i den klassiske verden. En langt bassin i villaen, foran et af de udendørs spisesteder, blev eksempelvis kaldet Canopus efter den kanal, der førte til byen Canopus i Ægypten, en overdækket gang blev kaldt Stoa Poikele efter den tilsvarende gang, der lå på hovedtorvet i Athen. Byen havde altså mange bygninger genskabt fra andre steder i verden men også templer, modtagelsessale og almindelige bygninger til dagligt brug Der var oven i købet en lille ø, med bolig, hvor kejseren kunne trække sig tilbage i fred, flere badeanlæg i forskellige størrelser, nogle til kejserens og fornemme gæsters brug, andre til de mange slaver, der arbejdede for villaens daglige drift.
Han havde også skabt et vejnet under hele villaen, til slaver og arbejdere, der skulle fragte varer, byggemateriale eller blot bevæge sig rundt når de var i tjeneste, for at undgå at han selv eller fornemme gæster blev generet af den daglige drift. I det underjordiske vejnet, som dækkede hele villaens areal, var der skilte, som viste i hvilken del af villaen man befandt sig under, nøjagtig som i moderne metroer. Det lyder meget avanceret men i den retning var Hadrian genial og forud for sin tid.

Hadrian menes selv at være arkitekt på villaen da arkitektur var en af hans helt store interesser, ligesom han også menes at være arkitekten bag Pantheon og Venus’ og Romas tempel overfor Kolosseum.

Efter dette fantastisk flotte og helt unikke eksempel på romersk arkitektur, fortsætter turen mod Tivolis centrum hvor en anden skøn Villa ligger.

Villa d’Este

Renæssancevillaen, Villa d ´Este, er først og fremmest kendt for sin pragtfulde have med de mange springvand, der betragtes som en af Europas smukkeste haver. Det var denne have, der inspirerede Karstensen, til at bygge forlystelseshaven Tivoli i København, derfor kaldte han den Tivoli, efte byen her.
Villaen blev bygget af Kardinalen Ippolito d’Este, efter at han blev valgt til Tivolis guvernør i midten af 1500-tallet Han hyrede den napoletanske arkitekt Pirro Ligorio til at anlægge haven, bygget på terrasser ned ad en skrænt.

Villa_d-este_RomHver fontæne har sine særlige kendetegn, Anlægget, kaldet ”de 100 fontæner”, blev brugt som baggrund i den berømt film BEN HUR. Neptun fontænen inspirererede senere adelige haver med springvand i Europa. Orglets fontæne spiller stadig en melodi på bestemte tider af dagen, drevet af en 1500-tals vandmekanisme som skaber musikken, nøjagtigt som den gjorde for kardinalens fornemme gæster. Dragens fontæne siges at være bygget på bare en nat efter at kardinalen pludselig fik besked om, at Pave Gregor XIII ønskede at komme på besøg.
På turen ser vi selvfølgelig disse fontæner og mange andre unikke og storslåede fontæner i haven.
Endvidere ser vi selve villaen med sine flotte malerier, malet af nogle af Roms mest betydelige malere fra det sene 1500-tal.

Hvis tiden og kræfterne tillader det, kan vi gå en tur gennem byen Tivolis hyggelige gader. Byen byder på middelalderbygninger og en domkirken bygget der, hvor Tivolis antikke romerske forum lå. I byen ser vi også borgen fra 1400-tallet, og vi kommer forbi Villa Gregoriana med det smukke 100 meter høje vandfald, som er en del af det anlæg, Pave Gregorius d. XVI, fik bygget, for at lede Anieneflodens vand væk fra Tivoli. Endelig passerer vi byens antikke akropolis med 2 velbevarede templer.

Information om turen

  • Turen kan tages som heldagstur, hvor vi ser begge villaer, med frokost i byen Tivoli. Det er naturligvis også muligt at vælge at se en af villaerne på en halvdagstur, og ved besøg i Villa D’Este kan byrundtur i ì Tivoli tilføjes.
  • Grundet Tivolis beliggenhed er det nødvendigt at benytte privat eller offentlig transport. Vi anbefaler privat transport, særligt til heldagsturen, da de to villaer ligger temmeligt langt fra hinanden. Med mindre grupper, kan det godt lade sig gøre at tage offentlig transport, men man må påregne at en god del af turen, kommer til at blive brugt på transport.
    Vi hjælper gerne med at arrangere privat transport.
  • Der skal beregnes billetudgift for besøget i begge villaer.
  • Hvis I er flere end 20 personer, anbefales leje af headsets, da baggrundsstøj gør det svært for deltagerne at høre guiden. Vi hjælper gerne med bestilling af headsets.

Se iøvrigt vigtig information om guidede ture.