De antikke romere troede på mange guder. Først og fremmest var der statsguderne med Jupiter i spidsen men også de mange guder, der var blevet en del af den daglige religion efter romernes indtagelse af områder både i Italien og i det øvrige imperie. Med tiden var blandt andre antikke latinske guder, ægyptiske guder og guder fra mellemøsten, blevet en del af religionen i det antikke Rom.

Denne tur bringer os rundt til de steder i Rom, der har de mest betydningsfulde vidnesbyrd på det religiøse liv i Romertiden og undervejs gør vi rede for, hvordan religionen udspillede sig, både for den jævne befolkning og for den højtstående del af samfundet.

Ara Pacis

Ara-Pacis RomKejser augustus’ fredsalter, indviet i år 9 f.kr. for at fejre Pax Romana – den romerske fred, som kejseren havde skabt i det romerske imperie. Vi gennemgår friserne på alteret og ser også på, hvordan kejser Augustus brugte kunsten og de religiøse symboler som propaganda i sin politik.

Alteret blev fundet i mange dele fra 1859 og frem. I 2006 blev det samlede alter omgivet af den amerikanske arketekt Richard Meiers moderne bygning og hele strukturen blev udnævnt til moderne museumspol.

Pantheon temlet

Se bekrivelse af templet under Byrundturen

Hadrians tempel

Hadrianstempel i RomEfter kejser Hadrians død, blev han sædvane tro, udnævnt til gud og i 143 e.kr. hejser hans efterfølger Antoninus Pius dette tempel, til ære for sin forgænger.
I dag er templets vægge blev benyttet til en anden og mere moderne bygning men vi har stadig mulighed for at se den ene langside og den fantastisk forarbejdede frise over kolonnerne.
På pladsen er også udstillet en model af templets originale udseende, hvilket giver os god mulighed for at se, hvordan de traditionelle templer i Romertiden blev bygget.

Templerne på Largo Argentina

Largo-Argentina templerne, RomPå pladsen Largo Argentina i Roms absolutte centrum, blev der ved udgravninger i starten af 1900-tallet fundet 4 templer fra den romerske republiks tid. Længe blev templerne kaldt A, B, C og D fordi det ikke var muligt at identificere dem.

Moderne arkæologiske undersøgelser har imidlertid identificeret og dateret templerne der alle er fra før kristi fødsel og tilegent latinske guder.
Vi gennemgår området og redegør for de 4 templers oprindelse og de historiske hændelser, der førte til deres opførelse.

Portinus´ og Hercules´ tempel

Herkulestemplet i RomOmrådet har været brugt fra før Roms grundlæggelse som kvægmarked og salg af andre fødevarer. Beliggenheden tæt op ad floden Tiberen, gjorde området velegnet til aflastning af varer, der blev transporteret på floden og med tiden blev det også Roms første havn.

Derfor blev der også placeret templer her, hvis guder havde til opgave at beskytte transporten og salget af varerne.
De to templer vi har mulighed for at se, er de mest velbevarede templer der er tilbage fra republikkens til og er tilegnet henholdsvis Herkules den sejrende og guden Portinus.

OBS: Turen kan udvides med en rundvisning i Mitrastemplet i men afstanden kræver, at vi benytter de offentlig transportmidler.

Information om turen

  • Turen starter fra jeres hotel eller hvor vi indbyrdes beslutter, derfor vil turen ikke nødvendigvis blive taget i nævnte rækkefølge.
  • Turen tager ca. 3 timer men kan udvides til 4, hvis I har ønsker om at se yderligere områder eller blot ønsker en ekstra lang pause undervejs.
  • Hvis turen ønskes udvidet med rundvisning i S. Clemente kirken skal tiden øges med 2 timer.
  • Der skal beregnes billetudgift for besøget i Ara Pacis og S. Clemente kirken, hvis besøget hertil ønskes tilføjet.
  • Bemærk at alle områderne ses udefra med udtagelse af Pantheon, Ara Pacis og evt, S. Clementekirken, da de øvrige områder ikke kan besøges indvendigt.
  • Hvis I er flere end 15 personer, anbefales leje af headsets, da baggrundsstøj fra gaden gør det svært for deltagerne at høre guiden. Vi hjælper gerne med bestilling af headsets.

Se iøvrigt Vigtig information om guidede ture.